Barion Pixel

2 régóta várt funkció érkezik a Sensei rendszerbe 2022 elején. Ez a frissítés új eszközöket ad a tanfolyamkészítők kezébe a videókkal és a kvízekkel kapcsolatban.

Videók megtekintésének megkövetelése

Teljesen ésszerű funkció. Hiszen ha a tanfolyamunk videókat tartalmaz, akkor azt szeretnénk, ha a Tanulóink megnéznék azokat a videókat teljes egészükben. Ez még fontosabb a minősítő tanfolyamok vagy a szigorú megfelelőségi követelményeket támasztó tanfolyamok esetében.

Mostantól egyetlen kattintással megkövetelheted a Tanulóidtól, hogy a videókat a végéig megtekintsék, mielőtt az adott leckét befejezettként jelölhetnék meg.

Egy további új beállítással automatikusan szüneteltetheted a videó lejátszását, ha egy másik ablak vagy lap nyílik meg a videó tetején. Ez akkor lehet hasznos, ha meg szeretnéd akadályozni, hogy a Tanulók a videót csak a háttérben játszák le, miközben valami teljesen mást csinálnak.
Azonban jól gondold át ezt a beállítást, hiszen elképzelhető, hogy a Tanuló a videó lejátszása közben csupán csak jegyzetelni szeretne, és ezért ez a beállítás nem ideális a Te tanfolyamodhoz.

A harmadik új opció automatikusan befejezettként jelöli meg az adott leckét, miután a hozzá tartozó videót megnézték.

Ez az új funkció tehát a Videó haladás, mely zökkenőmentesen működik együtt a YouTube és a Vimeo videókkal.

Hosszú kvízek külön oldalakon lapozással

Ha egy kvízed sok kérdést tartalmaz, az hirtelen nyomasztó és ijesztő lehet a Tanulóid számára.

A Sensei rendszer eddig az összes kvízkérdést egyben jelenítette meg a lecke végén. Mostantól bármelyik kvízt egyszerűen oldalakra bonthatod. Csak válaszd ki, hány kérdést szeretnél megjeleníteni oldalanként, minden másról gondoskodik a Sensei helyetted.

A Tanulók tájékoztatása és motiválása érdekében pedig egy új, testreszabható folyamatjelző sáv jelenik meg a kvízkérdések felett. Hurrá!

És most lássuk a funkciók használatát:

A Videó haladás beállítása

Egy adott tanfolyami oldal szerkesztésekor a jobb oldalsávon mostantól megjelenik a Videó beállítások:

Az Automatikus Lecke Befejezés beállítással a lecke befejezettnek lesz jelölve, amint a lecke videóját a Tanuló végignézi.
Az Automatikus szüneteltetés megkísérli leállítani a videó lejátszását, ha egy másik böngészőlap vagy böngészőablak kerül a lejátszott videó fölé.
A Kötelező beállítással a leckét nem lehet befejezettként megjelölni, amíg a videót teljesen végig nem nézte a Tanuló.

Néhány fontos tudnivaló a Videó beállítással kapcsolatban:

  • ez a beállítás a Tanfolyam összes leckéjére fog vonatkozni.
  • csak a YouTube, a Vimeo vagy közvetlenül a WordPress tárhelyre feltöltött videók támogatottak.
  • ha egy leckéhez egynél több videót adunk hozzá, a Kötelező és az Automatikus Lecke Befejezés funkciók csak a Tanuló által elsőként megtekintett videóra vonatkoznak. A további videók megtekintésére nem. Ha tehát egynél több videót adsz hozzá, akkor érdemes azokat több leckére bontani, hogy mindegyik videó esetében alkalmazva legyenek ezek a beállítások.

A kvíz lapozásának beállítása

Ha több oldalra szeretnéd bontani a kvízedet, kattints az Egyoldalas (Single page) opcióra a kvíz rész szerkesztésénél, majd válaszd a Többoldalas (Multi-page) lehetőséget. Ezután add meg, hogy hány kérdést szeretnél megjeleníteni az egyes oldalakon:

A kvíz blokk szerkesztésekor megtalálod ugyanezeket a beállításokat az oldalsávban is:

Ugyanitt tudod engedélyezni a Folyamatjelző sáv megjelenítését, illetve beállíthatod annak színeit.

Ez még csak a kezdet

2022-ben sok új funkció kerül még bele a Sensei rendszerbe. Kövess minket, nehogy lemaradj róluk!